„Новинар, пејач“ со голема чувствителност – Втор подкаст од Северна Македонија

Важен дел од нашиот проект Е-движење – потенцијал на голема чувствителност, е да шириме знаење за чувствителноста. Имавме привилегија дека лицето што го интервјуиравме за Подкаст беше добро познат новинар, директор на ТВ, писател, пејач во градот Дебар, но и пошироко. Тој ги сподели своите искуства со нас, и лични и професионални, негативни и позитивни.
Кенан Мимидиноски, директор на каналска телевизија во Дебар, новинар, адвокат, член на музичка група „Енигма груп“, писател на книги, сопруг, тато и изведувач пишува за своето искуство како што следи:
„Горд сум што успеав во животот, моја проценка е дека успеав, знаете каде успеав? Успеав затоа што не ми требаше никаква поддршка дури и како студент, имав можност да имам големи семејства кои би можеле да ми помогнат, татко ми не дојде кај ниеден професор да ми помогне како што е сега во повеќето случаи, за жал. Второ, во мојата кариера на пример во музиката, јас бев храбар да создадам бенд што го нема …. за забава пеевме песни и хитови од други бендови, но имавме свои оригинални песни, затоа се гордеев со работата што ја направивме со трудот. И додека студирав со напорна работа и голема гордост за мене, сега новинарството да ви кажам добро, живеам по новинарство. Кога станува збор за моменти да бидам губитник или да бидам победник итн. Не бев губитник, по природа јас сум оптимист. Постојат одредени периоди во нашиот политички живот, каде како новинар имав притисоци од овој период, особено во периодот на плурализам. Кога дојдоа политичките партии и тие вршеа притисок врз нас, тие беа тешки времиња што морам да признаам, но тие противници кога дојдоа, јас бев директор на радио и имаше такви притисоци и така натаму. Со време успеав да се дружам со тоа што ќе ја кажам вистината тогаш и сега. Најголемите непријатели во тоа време сега се мои најдобри пријатели, ги убедував да ги направам од непријатели до пријатели, во контекст на кој ми пречи што не ми е јасно дали им треба ова или оној … живееме во политичко клима со политички тензии и денес тие се обидуваат, но мислам дека не бев губитник во ниту еден момент од животот, не бев коцкар, па не изгубив ништо материјално. Во врска со која професија сум направил погрешно или не, би било погрешно ако бев добар адвокат или судија, не знам дека ја работам оваа професија работам со loveубов, значи 35 години и не жалам за тоа што ти го правам биди искрен, и јас победив затоа што го постигнав она што сакав да го направам во животот, луѓето те ценат, ова се мали градови, но моето име е добро познато и ако добро работевме, дојдовме до кариера, тоа ќе им помогне на децата и моите пријатели, имам многу пријатели од сите страни и тоа значи дека ширењето пријателство ќе помогне да преживееме не само ние како новинари во другите професии. На пример, имам пријатели од други професии и честопати седиме: „Како се снаоѓате во овие бурни времиња? “„ Ние се снаоѓаме ако го разработиме… на моменти ќе имате напнатост, но утре тие ќе сфатат дека не е лесно да се влијае врз вас. Така успеваме, задоволен сум од животот. Кога зборував за несреќни настани, би издвоил оној што оставил белег врз мене, но сепак ја разбирам ситуацијата. Бев дописник на МТВ во Тирана. Во времето кога се случи тоа… во Албанија се случи падот на системот, со 3-4 колеги бевме на југот на Албанија, тогаш се случи, таму започна во Валона и не можевме да дојдеме до главниот град, решивме да одиме во Грција, тогаш ќе се вратиме во нашата земја и така натаму, не сакам да се ширам премногу. Патем бевме во село кај Гирокастра на границата со Грција и ситуацијата беше толку лоша таму, имавме пари, бевме тројца или четворица новинари, еден беше хрватски двајца беа од други држави и два-три дена бевме оставено без храна, ова ви го кажувам отворено, никој не прифати нас во семејствата, тоа беше тежок момент за мене, јас раскажав на друго место, оставам трага во мене, сакам да кажам во нашата професија оставете траги од инциденти кога ќе направат се случуваат, овие војни, немири. Што се однесува до најдобриот настан, бев презаситен кога ми беше кажано за состанокот во Амбасадата на САД, кога бев избран од оние што ќе одам во Америка за обука, да ти кажам отворено, затоа што не сум ја видел Америка и јас беше понудена обука без пари што ќе речеме и ќе научите … на универзитетот Мисури … позитивни работи. Таму ги научивме сите добри работи за нашата професија, има многу … на пример, имав многу интервјуа со државници и сл., Па има многу. И во нашиот мал свет каде живееме во Дебар, имав толку многу позитивни настани што бев среќен што сега се најдов.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter