Зошто високо чувствителните ученици не сакаат да работат во групи?

Зошто високо чувствителните ученици не сакаат да работат во групи?

Заедничка тема во разговорите со наставниците е индивидуализмот на високо чувствителните ученици. Многу веројатно претпочитаат да работат во мали групи или сами. Тие не сакаат ситуации во кои треба да останат во голема група долго време (на пример за време на патувања). Тие погрешно и припишуваат на изолација и ароганција во однос на другите или недостаток на социјални вештини.

Во меѓу време…

Склоноста на Високо чувствителните децата за работа во мали групи или самостојно не произлегуваат од вербата во сопствената супериорност или недостаток на социјални вештини. Причината лежи во структурата на нивниот нервен систем. Вишокот на стимули поврзани со дружењето со другите луѓе е големо преоптоварување за овие деца. Поради оваа причина, по период на интензивна активност со други деца, тие доброволно избираат да се одморат сами.

Што мислите за тоа?

Остави одговор